Shaofang Gong, professor på Linköpings Universitet Foto: Linköpings Universitet

Pengar till LiU-studie om växtväggar med internet

Publicerad

Hur skulle digitaliserade växtväggar kunna förbättra inomhusmiljön och kan användandet av dem skapa nya tjänster? Det ska en kommande studie på Linköpings universitet svara på. Naturvårdsverket skjuter till en miljon kronor till projektet.

Totalt stöttar Naturvårdsverket 16 projekt runt om i landet. Projekt som ska leda till ökad användning av spetstekniker och avancerade systemlösningar i stadsmiljöer.

Uppkopplade växtväggar

– Vi ska studera hur digitaliserade växtväggar förbättrar inomhusmiljön och skapar nya tjänster, eftersom växtväggar kommer att länkas till ”molnet”, det vill säga internet, säger Shaofang Gong, professor på Linköpings Universitet, till SVT Nyheter Öst.

Projekten som nu får bidrag handlar om energieffektivitet, smarta byggmaterial, takodling, minskat buller, stadsnära dagvattenrening, lagring av kyla, energilagring samt om att utveckla djurfoder av hushållsavfall. Gemensamt för alla är att ny teknik ska användas så att städerna blir miljövänligare och bättre att leva i, det skriver Naturvårdsverket på sin hemsida.

Hög innovationsgrad

– De projekt vi stödjer nu är förstudier och pilotprojekt. I nästa steg ska de leda till åtgärder och investeringar. Så förutom att projekten har hög innovationsgrad har vi också tittat på möjligheterna för projekten att genomföras i nästa steg, säger Carl Mikael Strauss, sektionschef på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

En växtvägg i Mirum galleria, i Norrköping. Foto: Linköpings universitet

Projektet på Linköpings universitet kommer att sträcka sig över två år. En doktorand kommer att avsättas för att jobba med projektet, tillsammans med Norrköpingsföretaget Vertical Plants System. 

Växterna styrs med en app

– Vi jobbar med ett digitalt system som kan övervaka och styra en växtväggs funktioner. Till exempel kan systemet öka avdunstning av  vatten  från växtligheten, om systemet känner av att luften i rummet behöver fuktas. Systemet kommer man kunna styra med en app. Det finns teknik för det här nu, men det är inte tillgängligt på marknaden än, säger Ola Weister, VD på Vertical Plants System, till SVT Nyheter Öst.

”Digitaliserad grön teknik”

– Meningen är att se hur vi kan utveckla samhället mot en digitaliserad grön teknik, säger professor Shaofang Gong.

Regeringen satsar totalt 68 miljoner kronor till stöd till förstudier och projekteringar som ska leda till ökad användning av spetstekniker och avancerade systemlösningar i stadsmiljöer. Det är en del av regeringens satsning på miljö- och klimatteknikåtgärder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer