Veckans brotts expert Johanna Björkman, före detta åklagare och advokat. Foto: SVT

Tror mamman kommer ändra sig: ”Enda alternativet är fängelse”

Uppdaterad
Publicerad

Frivårdens personutredning av den mamma som misstänks ha vållat livet av sin treåriga dotter Esmeralda är nu klar. Enligt Frivården bör mamman få skyddstillsyn – något hon själv avvisar.

Johanna Björkman, som är expert i SVT:s ”Veckans brott”, tror att kvinnan kommer att ändra inställning.

– Det innebär egentligen att vi vet att kvinnan inte vill medverka till detta. Men rätten ska samlas igen om ett tag och då kan det vara så att hennes inställning har ändrats, för alternativet är egentligen ett fängelsestraff, säger hon till SVT Nyheter Öst.

Treåriga Esmeraldas död

”Långvarig och ingripande påföljd”

Enligt henne är det troligast att det mamman till slut kommer att dömas till skyddstillsyn.

– En person med den här historiken har troligtvis ett behov av stöd från samhällets sida. Då är skyddstillsyn en både långvarig och ingripande påföljd, som bidrar till att att risken för återfall minimeras. Men det är ett problem att man kanske inte vill medverka i detta, då är ett fängelsestraff det enda som återstår. Med det sagt kan jag tänka mig att det till sist kommer att bli skyddstillsyn som utdöms i ärendet, säger hon.

Få reda på mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Treåriga Esmeraldas död

Mer i ämnet