Vetenskapssport samlar begåvningar till Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Svenska elever uppvisar överlag dåliga resultat i matematik. Men det finns elever som går mot strömmen, i helgen samlades några av dem på ett räkneläger på Linköpings universitet.

Lägret arrangerades för tredje gången och i år deltog 57 elever från högstadie- och gymnasieskolor i hela landet. Melina Åkesson går tredje året på gymnasiet och reste in från Lund.

– Det lät kul att komma till en ny stad och träffa andra som håller på med matte, svarar hon på frågan om varför hon kommit med på lägret.

Syftet med lägret är att stimulera duktiga elever och att utveckla deras tävlings- och problemlösningsförmåga inom matematik.

Lektioner och tävling

Deltagarna fick under helgen gå på lektioner som hölls av tidigare års deltagare i Internationella matematikolympiaden och lägret avslutades med en tävling på söndagen. 

Det är i första hand intresset för matematik som krävs för att få vara med.

– Främst har vi riktat in oss på skolor där elever har varit med i finalen i gymnasie-SM i matte. Men skolorna har även skickat med många fler elever så det främsta som krävs är mest intresse, säger Johan Sandemo, en av arrangörerna.

Vill se större satsning på matematik

Det är föreningen Ung vetenskapssport som har arrangerat lägret. De önskar att större resurser lades på matematik i svenska skolor och på fler läger likt deras eget.

– Ofta så saknar skolan möjligheter att stimulera duktiga elever, säger Johan Sandemo.

Utmaningen – kan du lösa problemet?

Problembeskrivningen lyder: Hur bevisar man att man kan täcka alla rutor, utom vilket som helst av hörnen, på ett kvadratiskt bräde med sidlängden 2^n med hjälp av L-formade triminos. Melina Åkesson förklarar lösningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.