Ludvig Emgård, vd på Spotscale, en av få som sökt tillstånd för drönare. Foto: Jonas Roslund

Linköpingsföretag valde den säkra vägen

Uppdaterad
Publicerad

På Linköpingsföretaget Spotscale har man valt den säkra vägen. I början av mars fick de länsstyrelsens tillstånd att flyga med drönare i sin verksamhet – men än så länge bara över Linköping.

Företaget fotograferar byggnader från luften och förvandlar dem till 3D-modeller i datorn.

– Vi jobbar ju över hela världen, så för oss är det inte avgörande med det här tillståndet, men nu är vi förstås glada att vi har tillstånd i Linköping och vi hoppas att vi fort kommera att få ett tillstånd för resten av Sverige, säger företagets vd och grundare, Ludvig Emgård.

Drönare

Domen – en chock

Som för många andra kom Högsta Förvaltningsdomstolens dom förra året som något av en chock.

– Det som var tur i sammanhanget var att det hände på vintern och då är det få som flyger drönare. Hade det här hänt på sommaren några månader tidigare så hade det haft stor betydelse, då vi kartlade Norrköpings industrilandskap, säger Ludvig Emgård.

Måste ta bort bilder

I villkoren för det nya tillståndet står att inga människor får förekomma på bilderna.

– Lyckas vi ändå få med en människa på bild då måste vi ta bort den bilden när vi kommer till kontoret. Och vi är ju också helt ointresserade att få med människor på bild. Vi kartlägger ju byggnader och kvarter.

– Jag tror att det är så många drönarföretag som kan livnära sig på det här och seriösa näringsidkare som inte har några onda syften som behöver kunna få flyga, så jag tror att det kommer att lösa sig. Däremot hoppas jag att det kommer att finnas någon spärr för vad privatpersoner kommer att få göra med drönare så att det finns en gräns, säger Ludvig Emgård, vd på Spotscale i Linköping.

Påverkar inte

En annan drönarföretagare i Östergötland som SVT Nyheter Öst har pratat med vill vara anonym, men han säger att domen inte har påverkat hans företag särskilt mycket.

– Jag kör på med mina uppdrag ändå. Jag sysslar med dokumentation av arbetsplatser, inte kameraövervakning och filmar inga männsikor. Men jag har fått tacka nej till vissa uppdrag för att inte utmana för mycket.

Se här hela inslaget om hur företaget kommenterar sitt tillstånd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drönare

Mer i ämnet