Foto: SVT

Infrastrukturministern: ”Vi kan inte ha en utveckling där liv går till spillo”

Uppdaterad
Publicerad

Efter två svåra dödsolyckor i januari i år på obevakade järnvägsövergångar i Östergötland gav regeringen ett tydligt uppdrag till Trafikverket att öka säkerheten. Efter tio månader så har dock lite hänt och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) menar att det går för sakta.

– Det måste gå fortare. Jag inser utmaningen när vi har väldigt många obevakade järnvägsövergångar, samtidigt så kan vi inte ha en utveckling där vi ser att människoliv går till spillo, säger Tomas Eneroth.

SVT kunde i förra veckan avslöja att Trafikverket betalar omkring 6 miljoner kronor för en skyddsanläggning med bommar, ljud och ljussignaler till kanadensiska Bombardier, utan att det föregåtts av en offentlig upphandling.

SVT granskar järnvägen

Samtidigt så säger sig ett svenskt företag kunna bygga samma anläggning för 500 000 kronor.

– Jag förutsätter att Trafikverket precis som alla andra statliga myndigheter handhar skattebetalarnas pengar på ett så effektivt sätt som möjligt, säger Tomas Eneroth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar järnvägen

Mer i ämnet