”Vi visste om Skyways dåliga ekonomi”

Uppdaterad
Publicerad

Flygbolaget Skyways med sitt dotterbolag City Airline kommer under förmiddagen att begära sig själva i konkurs. Avgångar från Norrköping och Visby ställs in.

Betalningarna har ställts in och samtliga flygningar ställs nu in med omedelbar verkan. Skyways flyger till ett 20-tal destinationer inom Sverige och i Europa.

I Norrköping tog man för två veckor sedan över linjen Norrköping-Visby efter det konkursade flygbolaget Cimber Sterling. För Mari Torstensson, chef för Norrköpings flygplats, kommer inte konkursen som någon större överraskning.

Skyways i konkurs

– Vi visste om att Skyways var ett av de flygbolag som hade dålig ekonomi och medvetna om att det inte var ett stabilt företag.

Skyways är ett regionalt flygbolag som flyger till fler än 20 destinationer i Sverige och utomlands. Bland annat har man haft flyg från Stockholm till Visby, Örnsköldsvik, Halmstad och Växjö. Från Göteborg har bolaget trafikerat bland annat Åre/Östersund, Manchester och Bergen.

Beskedet vid 6-tiden på tisdagsmorgonen drabbade bland annat resenärer från Karlstad mot Köpenhamn 05.50 och Stockholm 06.30. Från Landvetter utanför Göteborg skulle ett plan ha lyft mot Zürich 06.50.

bolagets hemsida fanns under morgonen bara beskedet om de inställda betalningarna. Alla övriga uppgifter var borta.

Claes Nilsson, presschef på Swedavia som driver och utvecklar elva flygplatser i Sverige, vet ännu inte hur många resenärer som kan beröras av dagens konkursbesked.

– Men det innebär att alla de resenärer som skulle resa med Skyways i dag och framöver inte kommer i väg. Då behöver man som resenär ta kontakt med flygbolaget direkt eller med sin researrangör. Vi kommer att ha informationsdiskar på flygplatserna för att informera resenärerna, säger Claes Nilsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skyways i konkurs

Mer i ämnet