Foto: SVT

Vigselförrättare protesterar mot lågt arvode

Uppdaterad
Publicerad

Pingsten är enligt tradition årets stora bröllopshelg och många väljer numer att gifta sig borgerligt. Men nu protesterar ett antal borgerliga vigselförrättare mot det låga arvodet i ett öppet brev till Justitieminister Morgan Johansson (S) och några vigselförrättare i vårt område instämmer med kraven.

110 kronor betalar länsstyrelsen ut för en vigsel och om vigselförrättaren har ytterligare vigslar samma dag blir det 30 kronor till per par.

”Står inte i proportion till det uppdrag man utför”

– Den ersättningen har varit densamma i 30 år. Det ligger mycket ansvar i uppdraget, för det har en avgörande betydelse, juridiskt sett, om man är gift eller inte och det är en myndighetsutövning. Då är 110 kronor ingenting, säger Linnea Lagnström, vigselförrättare.

Det är kommunerna som föreslår vigselförrättare och länsstyrelsen som godkänner dem. Hur mycket de ska få i arvode är statligt reglerat.

– Jag blir lycklig själv av att vara med och se all kärlek och lycka så jag njuter av uppdraget. Man får betrakta det som ett ideellt arbete, som ger annat tillbaka, men det är lite väl lågt, säger vigselförrättaren Criss Hagfeldt.

Inte extra betalt för resor

Även om de flesta borgerliga vigslarna sker i rådhuset eller i kommunens  stads- eller kommunhus var det förra året många par som ville gifta sig på andra platser. Till exempel i Kolmårdens delfinarium, på en brygga, i ett utkikstorn i skogen, i en fårhage, på roddklubbar och segelklubbar. Men vigselförrättarna får inte mer betalt från länsstyrelsen för den extra tid det tar att ta sig till de olika platserna.

– När vi har Rådhuset inbokat går det åt ett par timmar på lördag eftermiddag, men då kan man ha åtta vigslar. Ska man åka till vackra platser runt Norrköping går det mer tid till en enda vigsel, säger Linnea Lagnström.

69 borgerliga vigselförrättare i Östergötland

Det verkar dock inte vara några problem för kommunerna att hitta vigselförrättare som ställer upp trots den låga lönen som inte har höjts på 30 år. I Östergötland finns 69 borgerliga vigselförrättare.

Några vigselförrättningar som genomförts på annan plats

Abborreberg

Bjärka Säby

Bråvikens Segelsällskap

Dagsbergsvallen

Fyrudden

Helgestad hage

Kalkladan Marmorbruket

Skogen i Klockaretorpet

Kvarnberget Arkösund

Sörsjön

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.