Foto: SVT/Stockholms universitetVisa alla (4)
Visa alla (4)

Stor vikingahall hittad i Östergötland

Publicerad

Grunden till en närmare 50 meter lång vikingahall har upptäckts vid Askahögen i Vadstena. Forskare vid Stockholms universitet och Umeå universitet har gjort upptäckten genom mätningar med georadar.

Norr om Vadstena ligger Aska härad, där ligger den stora Askahögen som tidigare ansetts vara en grav, men nu visar alltså mätningar att det är grunden till en stor byggnad som ligger på toppen av kullen.

Byggnaden har varit omkring 14 meter bred mellan ytterväggarna, den har haft dubbla väggar och fyra ingångar. Resultaten indikerar också en härd i mitten av huset, skriver forskarna i ett pressmeddelande. 

– Byggnaden har paralleller i flera av den tidens högstatusmiljöer, ibland annat Fornsigtuna vid Mälaren och Lejre i Danmark. Störst likhet uppvisar dock huset med ett nyligen utgrävt hallhus vid Gamla Uppsala kyrka. En mycket likartad planlösning indikerar nära kontakter mellan platserna, menar Martin Rundkvist vid instutionen för idé- och samhällsstudier, Umeå universitet.

Artikeln om mätningarna publiceras idag i tidskriften Archaeological Prospection.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer