Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Cecilia Tofftén, biträdande rektor på Södervärnsskolan, får positiva signaler om socialpedagogerna från lärarna. Foto: SVT

”Viktigt att inte packa på fler uppgifter på de behöriga lärarna”

Uppdaterad
Publicerad
På Gotland finns fem socialpedagoger som framförallt jobbar på öns högstadier. Att det blir en avlastning för lärarna är en uppskattad följd av deras arbete. Särskilt det att arbeta med frånvarande elever.

– Tidigare blev detta ett uppdrag som låg hos läraren själv. Samtidigt som har 25 elever i klassrummet ska man gå ifrån och ringa och kontrollera ”var tog den här eleven vägen?”. Det är klart att det är mycket bättre att vi har ett speciellt riktat uppdrag kring detta till socialpedagoger, säger Torsten Flemming, grundskolechef inom Region Gotland.

Cecilia Tofftén, biträdande rektor på Södervärnskolan håller med.

– Vad jag förstår på personalen så gör det absolut skillnad. Det handlar ju också om att hitta vad som vi kan avlasta lärare med. Med lärarbrist och så vidare är det ju viktigt att vi inte packar på mer arbetsuppgifter på de behöriga lärare vi har, säger hon.

Se mer i videoklippet ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet