Hör naturbiologen Karl-Olof Bergman berätta om nyttan av olika räddningsprojekt för vildbin. Foto: Ulf Persson/SVT

Vilda bin och humlor i Östergötland får rekordmycket stödpengar

Uppdaterad
Publicerad

Det går rekordmycket bidrag till olika projekt för att rädda hotade vildbin och humlor i Östergötland. Vi bad naturvårdsbiologen Karl-Olof Bergman vid Linköpings universitet att värdera vad alla de små biprojekten egentligen ger.

Insektshotell, sandhögar i skogen, stort intresse för biodling och kommuner som släpper upp gräset i parker. Det är bara några av alla projekt kring vilda pollinatörer och biologisk mångfald som SVT Nyheter Öst rapporterat om de senaste åren.

– De ger rätt mycket faktiskt. Man har gjort flera utvärderingar av sådana här projekt, säger Karl-Olof Bergman vid Liu.

I klippet berättar han mer och du får också se det gigantiska insektshotellet söder om Linköping.

Karl-Olof Bergman natuvårdsbiolog vid Linköpings universitet Foto: Ulf Persson/SVT

Extra pengar till Östergötland

Både år 2020 och 2021 betalades det ut över två miljoner kronor till olika typer av projekt för att gynna vilda pollinatörer i Östergötland. SVT bad länsstyrelsen att plocka fram siffror på projekt direkt riktade mot vilda pollinatörer och det har blivit klart mer resurser. År 2019 gick till exempel bara 200 000 kronor till den här typen av projekt.

– Det finns även många andra naturvårdsprojekt som indirekt gynnar vilda pollinatörer så gränsdragningen är svår, förklarar handläggare Sofia Almkvist på Länsstyrelsen i Östergötland.

Pengarna kommer bland annat från Naturvårdsverket och är en del i en satsning från regeringen. Östergötland fick dessutom nästan en halv miljon kronor extra både 2020 och 2021. De pengarna ska gå främst till räddningsprojekt i Finspång, där finns nämligen den starkt hotade arten silvergökbi.

Några projekt som fått pengar 2021

Inventering av vilda bin – Finspång – 30 000 kr

Syftet är att utvärdera åtgärderna som gjorts för att gynna vilda pollinatörer. Se hur antalet påverkats och få mer kunskap om dem.

Pollinering längs Tinnerbäcken – Linköping – 110 000 kr

Syftet är att göra ett av stadens grönstråk mer attraktivt för insekter och för allmänheten.

Restaurering av sandmark – Linköping – 165 000 kr

Syftet är att skapa eller återställa öppna solbelysta sandmiljöer på tio områden i kommunen.

Restaurering och skapande av brynzoner – Motala – 313 700 kr

Syftet är att skapa skogskanter som blir mer rika på biologisk mångfald. Tanken är också att samtidigt få tryggare gång- och cykelvägar.

Pollinatörsplan – Norrköping – 110 000 kr

Informationskampanj om uppsatta insektshotell, död ved och mulmholkar, ska ge större kunskap om vilda pollinatörer och biologisk mångfald i kommunen.

Källa: Länsstyrelsens utbetalning av LONA-bidrag (Lokala naturvårdssatsningar)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.