Enligt lojstahedrussen.se är den tolvårige hingsten ”en riktig stänkare”. Whisky 594 är Född 2003, kommer ifrån Stånga och är 126 centimeter hög. Han har hittills haft drygt 20 avkommor, varav flera högt placerade vid utställning med bland annat två godkända hingstar.
Stammen hotad
Gotlandsrussen har funnits på Gotland i flera tusen år. Stammens fortlevnad har tidigare varit hotad. På 20-talet fanns bara ett fåtal russ kvar på Lojsta hed. Då lyckades några eldsjälar låta stammen leva vidare genom noggrann avel. Men 20-talets kris har gjort att det genetiska urvalet för russen är begränsat. Under 1970-talet hade stammen förstärkts igen men 2012 hade man problem med vikande betäckningssiffror.
– När det gäller russen är det viktigt att komma ihåg att den genetiska basen bara finns här i landet. För andra raser kan man ofta importera nytt blod genom att betäcka med utländska hingstar. Vi som jobbar med russen måste se till att vi håller blodslinjerna så bra som möjligt, sa Annika Melin då vice ordförande i föreningen Gotlandsruss och länsveterinär på Gotland till SVT Nyheter Öst 2012.
Nytillskottet Whisky släpps till de 50 stona i den viltlevande russflocken i maj. Exakt datum är ännu inte klart.
Fakta Gotlandsruss
Gotlandsusset har sedan urminnes tider funnits på Gotland. Om dess ursprung vet man föga, men genom utgrävningsfynd i grottan Stora Förvar på Stora Karlsö vet man att det existerade hästar på Gotland redan under järnåldern. Vid järnåldersbyn Vallhagar, inte långt från Lojsta hed, har man gjort fynd som visar att hästen blev husdjur under järnåldern. Från historisk tid föreligger inte heller många uppgifter om gotlandshästen i äldre tider. Det äldsta omnämnandet finns i Skånelagen från 1200-talet, där ”Gotlands vilde hästar” omtalas och Olaus Magnus skriver på 1500-talet i sitt verk ”Om de Nordiska Folken” en del om husdjuren på Gotland och däribland russen.
Linné, som år 1741 gjorde sin gotländska resa kunde då inte heller undgå att lägga märke till russet. Vid Torsburgen såg han bl a fångstanordningar för vilda hästar och lämnade en beskrivning över hur fångsten gick till.
Ännu så sent som vid 1800-talets början förekom russen tämligen allmänt över hela Gotland. De höll dock företrädesvis till i de stora oskiftade skogsområdena, bl a på Lojsta hed. Mot seklets mitt avtog emellertid antalet russ högst betydligt på grund av införandet av skiftet och att de såldes utomlands. Först på 1900-talet började arbetet med att bevara det utdöende russet.
Källa: lojstahedrussen.se