Avsaltat havsvatten kan bli dricksvatten

Uppdaterad
Publicerad

Avsaltat havsvatten kan lösa den akuta dricksvattenbristen på Gotland.

För att lösa situationen med brist på grundvatten under sommaren tog politikerna i regionfullmäktige i veckan beslut om att gå vidare med planerna om att använda avsaltat havsvatten.

– På Östergarnslandet får vi ju köra ut vatten på sommaren.  Vattnet vi har i Katthammarsvik, det räcker inte, så vi kör med bilar i skytteltrafik. På Sudret, där vi har detaljplaner och man vill bygga, får vi säga nej för att vi inte kan leverera vatten. Det får stora konsekvenser, säger Tommy Gardell (S) ordförande tekniska nämnden, Region Gotland.

Akut vattenbrist i perioder

Utdikade våtmarker, torra somrar och nederbördsfattiga vintrar, gör vattenbristen på Gotland akut vissa perioder.

Med den nya vatten- och avloppsplanen som sträcker sig till år 2022 vill politikerna försöka råda bot på problemet, bland annat genom att avsalta vatten från Östersjön.

– Ja vi måste ju se på andra vattenkällor. Vi tittar på två ställen just nu, vatten ur stenbrott och även möjligheten att salta av vatten från Östersjön, säger Tommy Gardell.

Havsvatten ett komplement

Idag får Visby och södra Gotland sitt vatten från sjön Tingstäde träsk. Nu vill man istället låta sjön förse norra Gotland med vatten och använda avsaltat havsvatten som ett komplement till Visby.

Hur är då reaktionerna på att ta dricksvatten från ett av världens mest förorenade hav?

– Det kanske kan vara ett problem tycker jag, det beror ju helt på hur rent vattnet är, säger Cecilie Nielsen.

– Man destillerar ju i sådant fall men det är väl antagligen en väldigt besvärlig process. Jag är väldigt tveksam till att det fungerar, säger Finn Engström.

– Om man får lite mer inblick i processen hur de renar vattnet, efter det kanske, säger Pernilla Abrahamsson.

Avgörande steg

– Jag vet att det är föroreningar i vattnet. Men det är också föroreningar i vårt grundvatten, som vi med filtrering kan ta bort och få rent dricksvatten. Det kommer vi att klara med havsvattnet också, säger Tommy Gardell (S)

Hur viktigt och hur avgörande är det här steget?

– Det är hemskt avgörande. När det visar sig att vi inte har vatten, så måste vi hitta vatten på annat sätt, säger Tommy Gardell (S) ordförande tekniska nämnden, Region Gotland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.