Bildmontage

Vill bygga vindkraft till havs

Uppdaterad
Publicerad

Efter många år av förstudier är det nu dags att lämna in ansökan till vad som kan bli Östergötlands första vindkraftspark till havs. Och det gamla nedlagda kärn- och oljekraftverket Marviken vid Bråviken kan bli en symbol för framtidens energi.

Ute på en gård på Vikbolandet står ett litet ensamt vindkraftverk. Det är det enda vindkraftverk som idag finns inom Norrköpings kommun. Men nu hoppas några själar kunna ändra på det.

För ute i Bråviken vill föreningen Kolmårdsvind skapa Östergötlands första vindkraftspark till havs.     

Vindkraft Marviken

– Vi vill bygga på kobbar och skär utanför Marvikens nerlagda kraftverk, som ligger en bit ut i Bråviken, säger projektledaren Tore Wizelius från projektörsföretaget ReWind Offshore.

Dels så blåser det bra här, men framförallt så finns det redan en kraftledning här från Marviken, som vi kan koppla in vindkraftverken på, fortsätter han.

Stort intresse för vindparken

Föreningen Kolmårdsvind startades våren 2009 med målsättningen att bygga vindkraft och miljövänlig el till föreningens medlemmar.

Men efter att projektet Vindpark Marviken har framskridit genom åren har allt fler intressenter hängt på.

– Ja, idag är vi ett konsortium som driver projektet. Och där ingår HSB, Hyresbostäder Norrköping, ReWind Offshore och så vår förening, säger Lars Sandell från Kolmårdsvind.

Nytt system ska varna havsörnar

Att projektera en vindkraftspark är en mycket komplicerad historia. Innan ansökningen lämnas in, så måste många olika parametrar beaktas. Och en mycket viktig roll har artskyddet för havsörnen.

Senast satte den stopp för 23 planerade vindkraftverk ute i skärgården för företaget Söderköping Vind.      

Och att det även finns havsörn inom området vid Marviken, får vi bevittna mitt under vår intervju, då två örnar flyger förbi.

– Ja, vi vet att det finns ett par stycken bon, säger projektledare Tore Wizelius från ReWind Offshore.

Men vi kommer använda ett tekniskt system som heter DTBIRD, och som har kameror monterade på vindkraftverket. Systemet skickar ut en varning genom en ljudsignal, och då väjer örnen och andra fåglar för vindkraftverket.

Så det kommer inte kunna inträffa några kollisioner.

Fritidsboende är emot

Men det finns också andra än havsörnar som är emot en framtida vindkraftspark i Bråviken För en bit ut i Bråviken ligger Lönsholmarna, där en grupp fritidsboende inte vill se en etablering.   

– För det första kommer landskapsbilden förändras radikalt genom att ställa upp 10 -14 torn som är högre än Kaknästornet. För det andra finns det stora miljövärden som kanske skulle råka illa ut. Och då tänker vi på djur och natur som har ett riksintresse härute, säger Karl Dahlstedt som är sammankallande för dem fritidsboende.

Men är det då inte viktigt att satsa på förnybar energi?

– Jo, det tycker vi också, men nu är det två miljöintressen som står emot varandra, och då tycker vi att det finns andra lämpligare områden där vindkraftverken kan få verka, säger Karl Dahlstedt.

Om vindkraftsparken till havs kommer bli en verklighet eller inte återstår att se. Innan ansökan nu lämnas in till Mark- och Miljödomstolen så ska det på imorgon lördag hållas ett sista samrådsmöte för allmänheten vid Östra Husby bygdegård.                 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft Marviken

Mer i ämnet