Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pia Malmros kallar Gotlandshems förslag för ”en chock”. Foto: Patrik Widegren/SVT

Gotlandshem vill höja hyrorna 17 procent – ”Det är en chock”

Uppdaterad
Publicerad

Inför årets hyresförhandlingar så yrkar det kommunala bostadsbolaget Gotlandshem på en kraftig hyreshöjning: 17,5 procent. Men hyresgästföreningen tänker ta strid.

Hyran ska nu förhandlas mellan parterna. Skulle Gotlandshem få sin vilja igenom blir det tufft för många hyresgäster menar hyresgästföreningen på Gotland.

– Vi kommer nog få se människor som får lämna sina hem för att man inte har råd, säger Pia Malmros, styrelseledamot.

Gotlandshem motiverar den höga siffran med att man fått ökade kostnader för bland annat vatten, värme, avlopp och avfall, något som bolaget idag står för i sina fastigheter. Det ingår alltså i hyran.

De här kostnadsökningarna vill man delvis få in via en kraftig hyreshöjning, 17,53% med förhoppning om att ekonomin i balans. 

– Vi har ju ett behov av att få få in pengar så att vi också genererar ett överskott. Överskottet är ju det som så småningom kan användas till underhåll, säger Joakim Martell, vd för Gotlandshem AB.

Se mer om detta i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.