– Det finns massor av viltkameror där ute – varför inte dra nytta av dem? Det här kan bli ett riktigt bra underlag som accepteras av alla parter i förvaltningen av klövvilt, säger Martin Mattsson, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.
AI analyserar bilder på vilt
Intresset har varit stort för att delta i projektet, som i syd fokuserar på vildsvinspopulationen. Inventeringen pågår mellan 1 april och 31 maj, och de insamlade bilderna kommer därefter att analyseras med hjälp av digital AI-teknik.
– Vi kommer först att ta hjälp av en AI som sorterar ut vilka djur som syns på bilderna. Därefter går vår personal igenom materialet för att avgöra om det är unga eller vuxna individer, säger han.
Viltinventering över stort område
I Boxholms skogar finns ett av Sveriges fem utvalda referensområden för projektet. Här ska 36 kameror, tillsammans med jägarnas egna viltkameror i södra Östergötland, användas för att kartlägga vildsvinsstammen över ett område på 243 000 hektar.
– Ju mer bilder och data vi får in från ett större geografiskt område, desto säkrare blir resultaten – och då kan vi även beräkna viltets täthet med högre noggrannhet, säger Martin Mattsson.
Viltkamerainventering 2025 – Vildsvin
Projektet pågår i fem utvalda områden inom Skåne, Östergötland, Södermanland, Örebro och Värmland
Inventeringsområdet i Östergötland omfattar jaktvårdskretsarna Boxholm, Ödeshög, Tåkernbygden, Mjölby samt västra Kinda.
Området ligger totalt på 243 000 hektar.
Inventeringen pågår mellan 1 april och 31 maj.
Projektet drivs av Svenska Jägareförbundet och Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.
Källa: Svenska Jägareförbundet