Jägarfamiljer och andra som äter viltkött minst ett par gånger i månaden har högre halter bly i blodet än de som aldrig äter vilt, visar en undersökning som Livsmedelsverket och Svenska Jägareförbundet har gjort.
De och Statens Veterinärmedicinska anstalt har dessutom undersökt hur blyfragment sprider sig i viltköttet och hur jägaren bör rensa för att få bort alla rester. Det visade sig att blyet sprids mer än vad man tidigare trott.
– Vid styckningen måste man skära bort ordentligt kring sårkanten, konstaterar Fredrik Widemo, forskningsansvarig vid Jägareförbundet.
Med ordentligt menas ytterligare tio centimeter runt allt kött som är synbart påverkat. Marginalen på tio centimeter gör att blyhalten minskar med upp till 1 000 gånger. Det finns alltså oanat mycket blyrester i kött som brukar bli grytbitar eller köttfärs.
För att slippa problemet kan jägaren välja ammunition utan bly.
– Jag använder själv uteslutande blyfri ammunition numera, säger Fredrik Widemo.
Uppskattningsvis var tionde svensk äter viltkött från jakt inom familjen.
Kan påverka hjärnan
- Blyhalterna i blod hos vuxna och barn har minskat kraftigt sedan 1970-talet. Halterna i Sverige är något lägre än i övriga Europa.
- Enligt Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten Efsa är exponeringen för foster och barn nära eller över de nivåer som kan påverka hälsan, och därför är det viktigt att blyhalterna fortsätter att sjunka i livsmedel och miljö.
- Långtidsexponering för bly kan påverka hjärnan, hjärt- och kärlsystemet och njurarna. Effekter på hjärnan hos foster och små barn är den känsligaste effekten.
- När blyammunition används vid jakt kan det innebära att de som ofta äter viltkött riskerar att få i sig höga halter av bly om köttet inte skottrensats på rätt sätt, det vill säga med en decimeters marginal.
Källa: Livsmedelsverket (TT)