Foto: svt

Viltköttsbrist trots god tillgång på vilt

Uppdaterad
Publicerad

Det har aldrig funnits så mycket vilt i Sverige men ändå är det svårt att få tag viltkött. Enligt den livsmedelsstrategi som Riksdagen klubbade igenom tidigare i somras ska det bli enklare att få tag på viltkött och både jägare och viltslaktare har lösningar på problemet.

– Vi har ju aldrig haft så mycket vilt, sedan Istiden, både både viltarter och antal vilt, så att det finns ju förutsättningar att vi ska få tag på viltkött. Men det mesta kött som skjuts förbrukas inom familjen, och en del säljer ju och det får man ju göra förutom att man inte får sälja vildsvin och björn, som kan innehålla trikiner, säger Lars Ståhl, Jägareförbundet i Östergötland.

Skjuts 100 000 vildsvin om året

En lösning på viltköttsbristen skulle enligt Jägareförbundet vara vara att jägarna själv fick tillstånd sälja vildsvinsköttet, för det skjuts numer fler vildsvin än älgar, runt 100 000 om året. Dessutom får vildsvin skjutas året runt.

– Det skjuts för mycket vildsvin och när man har fyllt sina frysboxar, vad ska man göra då med köttet?

Varför inte sälja det vidare till viltslakterierna?

–  Det är ont om viltslakterier och är det tio mil till närmsta viltslakteri och då åker man inte en natt 10-20 mil fram och tillbaka för att lämna ett vildsvin, säger Lars Ståhl.

Fler viltslakterier

Ulrik Saanum driver ett av vildslakterierna i länet och enligt honom är det fler viltslakterier som skulle bota bristen på viltkött:

– Man skulle göra det enklare för viltslakterier att driva verksamheten för att få tjänligt viltkött på marknaden.

Vad är det för skillnad då på det kött som ni slaktar och det som jägarna slaktar?

– Vi har garanterat hög hygien och friska djur, säger Ulrik Saanum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.