Virkad gatukonst för kvinnor samman

Uppdaterad
Publicerad

I Norrköpings innerstad kan små virkade eller stickade konstverk synas lite här och där på exempelvis broar, staket och träd.

Bakom konsten gömmer sig ett projekt som ska sammanföra kvinnor i olika åldrar och socioekonomisk ställning i samhället.

Bildkonstnären Anneli Lindberg är den drivande kraften och på Galleri Kameleont har kvinnorna samlats för att skapa tillsammans.

– Jag försöker hitta kvinnorna som inte har något annat här i det svenska samhället. De som är lite bundna till hemmet. Tillsammans så skapar vi ett nytt hem, blir trygga i gruppen och skapar vårt eget avtryck i Norrköping. Vi sprider hemtrevnad och gör oss mer hemmastadda, förklarar Anneli Lindberg.

Anneli Lindberg, konstnär. Foto: SVT

Alla textilier som används är återvunna och skänkta från secondhandinsamlingar.

– Vi tar fram det våra förmödrar har gjort. Det som har kallats för förspilld kvinnokraft tar vi fram igen och kan dela. Trots att vi inte kan prata samma språk, kan vi kommunicera via virkandet. Det blir vårt gemensamma språk, säger Anneli Lindberg.

”Jätteviktigt för mig”

Safi Osman är ursprungligen från Somalia. Hon håller med Anneli och menar att projektet också bidrar till ökad integration, samt nya vänskaper.

– Det här är jätteviktigt för mig. Jag får chansen att träffa andra kvinnor och jobba tillsammans. Vi kan kommunicera över det här hantverket, för nästan alla världens kvinnor vet ungefär hur man gör detta. Här kan vi integrera, prata, jobba och samarbeta. Jag hoppas att fler och fler ska komma till oss och göra samma sak!

Safi Osman. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.