Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Halsbandet ger först ljudsignaler och sedan en mild elstöt om djuren går utanför gränserna som matats in i telefonen. Foto: SVT

Virtuella stängsel håller de här gotländska fåren på plats

Uppdaterad
Publicerad

En ny teknik testas nu på Gotland. Genom att använda virtuella stängsel kan lantbrukare lättare anpassa var djuren ska beta, samtidigt som man kan hålla koll på hur de mår.

I en hage hos Karin och Markus Westberg i Öja på Gotland så har tio får halsband på sig som laddas via solceller. Med hjälp av en app i telefonen eller datorn så har ett virtuellt stängsel dragits upp som bestämmer inom vilken yta djuren får vistas. När de går utanför får de först tre ljudvarningar, och om de inte backar tillbaka, får de en elstöt.

– De undrar var ljudet kommer ifrån, men sen backar de undan, säger lantbrukaren Karin Westberg.

Inte tillåtet ännu

Både Marcus och Karin är än så länge nöjda med testerna, djuren håller sig inom det virtuella stängslet även om vissa individer testar små utflykter då och då.

– Jag trodde att de skulle få många fler elstötar i början, men det här har de lärt sig oerhört snabbt, säger han.

De kunskaper och data som försöket ger ska så småningom Jordbruksverket ta emot. Tekniken används i andra länder, bland andra Norge. Men i Sverige är det inte tillåtet att påverka djur med elektricitet. Det finns dock en dispens för el-stängsel, och man hoppas på att kunna få något liknande för dessa virtuella stängsel.

Se mer om stängslet i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.