Visby – Elevstrejk mot mögelangrepp

Uppdaterad
Publicerad

Eleverna i F-huset på Säveskolan i Visby strejkar idag. Bakgrunden är skolmiljön där mögelangrepp och låg syretillförsel hör till de stora problemen.

På tisdagen stängde skolans aula och cafeteria på grund av problemen, men eleverna ska fortsätta gå kvar, något som dom nu reagerar emot. Under dagen kommer därför eleverna strejka och låta bli att gå in i F-huset.

– Det är en demonstration för att vi inte blir prioriterade, miljön har varit så dålig så länge. Det har kommit rivningsbeslut mer än en gång, och ändå har inget gjorts säger eleven Matilda Kahlqvist till Östnytt.

Och fler elever stämmer in när Östnytt besöker strjken

– Vi hoppas att de ska riva F-huset och att det kommer nya lokaler.

Sen kanske det inte kommer på en gång, vi kanske får gå i baracker, men det är bättre så man slipper möglet säger Aniela Karlsson

Läraren Thomas Ekelöf tycker att det är på tiden att någonting görs åt saken, och att elevernas agerande inte är fel.

– Jag tyckker det visar ansvarstagande och en viss mognad från elevernas sida. De har ju all rätt i världen att ställa krav på soin arbetsmiljö också.

Region Gotland tog i maj ett beslut om rivning, men socialdemokraten Åke Svensson, regionstyrelsens ordförande kan idag inte lova när rivningen kommer att bli av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.