Så här kan framtidens elflygplan se ut i Sverige. Foto: Elise

Visby kan bli första destination med eldrivna flygplan

Publicerad

Att färdas med eldrivna flygplan kan bli verklighet i framtiden. Runt om i världen forskas det på området och vid Chalmers i Göteborg vill man få till ett svenskproducerat inrikesflyg som går med eldrift.
I första hand är det korta rutter som gäller och här kan linjen Stockholm-Visby vara en destination.

SVT har tidigare berättat om det projekt med elflygplan som Chalmers tekniska högskola i Göteborg jobbar med. Projektet som heter ELISE, Elektrisk Lufttransport i Sverge, vill utveckla ett elflygplan för korta inrikesrutter upp till 40 mil.

En av destinationerna kan bli Stockholm-Visby. Nu har Region Gotland haft sitt första möte med Swedavia som driver bland annat Visby flygplats.

– Vi söker nu finansiärer för en förstudie där Visby kan vara en första flygplats för elflyg. Vi har ingen snabbjärnväg till Gotland, så vi är beroende av flyget. Kan vi erbjuda elflyg så når vi även de som inte vill flyga med plan som drivs med fossila bränslen, säger Helena Andersson, ecostrateg på Region Gotland.

Turism och jobbpendling

I diskussionerna finns också att i framtiden vända sig österut med flygtrafik till och från Gotland.

– Vi har visionen att nå österut med elflyg och på det sättet kunna få turister till ön den vägen. Vi ser också möjligheten att i större utsträckning få jobbpendling till fastlandet och tvärt om. Vi vill i framtiden bli det nav i Östersjön som vi länge önskat, säger Helena Andersson Ecostrateg i Region Gotland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet