Mats Löfing – biträdande rikspolischef / Montage. Foto: TT.

Vishing finansierar grovt kriminella gäng i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Förra lördagen gav polischefen Mats Löfving en mycket uppmärksammad intervju i Ekots lördagsintervju. Där framkom bland annat att Sverige har 40 släktbaserade kriminella nätverk i Sverige – men även att en stor del av gängens finansiering kommer från vishing. Samma bild har man i Östergötland.

– Vi har genomfört ett offensivt arbete för att stoppa de så kallade vishingbedrägerierna. De bedrägerierna begås i huvudsak av organiserad kriminalitet i utsatta områden. De pengarna finansierar ofta organiserad kriminalitet, sa Mats Löfving bland annat i intervjun. 

Camilla Thorström är kommissarie och jobbar som chef för bedrägerigruppen i Linköping. Hon delar den bild som Mats Löfving redogjorde för förra helgen.

– Vi har samma bild här i Östergötland. Sedan kan vi också se att det är en del som härmar det här moduset, eller tillvägagångssättet, säger hon till SVT Nyheter Öst.

Står vishing för en stor del av gängens finansiering?

– Ja, det är sannolikt, säger Camilla Thorström.

Svårt komma åt toppskiktet

Enligt henne är den här typen av brott ofta tacksamma att utreda, men det är svårare att komma åt de som styr själva operationen.

– Den här ärendetypen lämnar alltid digitala spår. Vi har ofta material att jobba med, men sedan är det svårare att komma åt de som sitter i toppen och styr och organiserar. De har byggt upp nätverk som jobbar åt dem och de handlar då ofta om rätt så unga personer, säger hon.

Enligt både Mats Löfving och Camilla Thorström har polisen kraftsamlat mot den här typen av brott.

– Det blev en nationell särskild händelse och det genomfördes en stor insats här i Östergötland under 2018 och 2019 där det blev en väldig kraftsamling kring de här utredningarna. Vi hade då grupper som höll på med det här i länet och det pågår fortfarande rättegångar mot de inblandade personerna, säger hon.

Förekommer ”Call center”

Enligt henne är det svårt att ge en generell bild av hur vishing brukar gå till. Det förekommer att man sitter i ”call center”-liknande upplägg och ringer.

– Det är svårt att svara generellt om upplägg. De sitter både i mer organiserad form och mer tillfälligt där man gör det här från sin bostad eller bil eller så, säger Camilla Thorström.

Så här kan det se ut när en person blivit utsatt för vishing. Pengar tas från den utsattes konto och skickas sedan till flera olika personer, och vissa direktköp görs som sedan hämtas ut. Bild från polisens förundersökningsprotokoll, som sedan anonymiserats. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll.

FAKTA: ”VISHING” (VOICE PHISHING)

• En person utger sig för att ringa från exempelvis en bank och lyckas övertyga den som svarar att logga in på sitt bank-id.

• Allt är dock riggat av bedragaren och den uppringda personen får pengarna på sitt konto överförda till en målvakts konto.

• Målvakten kan vara en tonåring som får betalt för att upplåta sitt konto för en överföring.

• De stulna pengarna plockas ut kontant och lämnas över till huvudpersonerna bakom bedrägerierna.

• Enligt polisen riktar sig bedrägerierna ofta mot äldre personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.