Visioner om att bygga i skärgården med både stora hinder och möjligheter Foto: Ulf Persson/SVT

Vision: Mer utveckling och fastboende i skärgården

Uppdaterad
Publicerad

De försöker jobba med utveckling i den östgötska skärgården. Men resultaten verkar knappa. Med på resan till Bergön var politiker och tjänstemän från de tre östgötska skärgårdskommunerna, regionen och länsstyrelsen.

Centerpartisten Julie Tran är regionråd och även ordförande i Skärgårdsrådet Östergötland. Rådet jobbar för en levande och hållbar skärgård tillsammans med grannarna i Småland.

– Regionen har en vision och mer utveckling och fler åretruntboende och yrkesverksamma i skärgården, men det går inte alls i den takt vi vill, säger Tran.

Tätare bebyggelse

Alla restriktioner kring skärgården gör att ny bebyggelse får koncentreras till redan bebyggda platser säger Jan Persson samhällsbyggnadsdirektör vid Länsstyrelsen Östergötland.

– Det kan finns platser inom strandskyddet där det ändå går att bygga, då handlar det ofta om att hitta ställen bakom befintliga hus, säger han.

Vad kan regionen då göra för att hjälpa utvecklingen?

– Vi har till exempel ansvar för ett serviceprogram. Det kan handla om att förse skärgården och landsbygden med offentlig service och även se till att det finns förutsättningar för kommersiell service, säger Julie Tran.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.