Foto: TT

Regeringen vill att fler väljer cykel

Uppdaterad
Publicerad

Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, får nu i uppdrag av regeringen att ta fram förslag med målet att få fler att välja cykeln.

– Jag vill att fler ska cykla. Cykling är klimatsmart, hälsosamt och ett utmärkt sätt att transportera sig. Men cykel måste bli ett alternativ för fler, inte för några få. Därför tar nu regeringen ytterligare steg för att fler ska välja cykeln, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

I uppdraget till VTI, med huvudkontor i Linköping, ingår även att föreslå ett system för uppföljning av de föreslagna målen. Uppdraget ska sedan redovisas till Regeringskansliet senast den 30 april nästa år.

Linköping

I budgetpropositionen för 2021 anslogs över 650 miljoner kronor till insatser för ökad cykling. Pengarna ska gå till en förstärkning av cykelinfrastruktur och möjligheter för kommuner att öka cykelinvesteringar.

VTI ska under uppdraget hämta kunskapet från Trafikanalys och föra dialog med till exempel kommuner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet