• Tekniskt meddelande:

    Pga tekniska problem är det just nu svårt att nå vår TV-tablå samt TV-kanalerna i SVT Play. Vi beklagar detta och arbetar för en snar lösning.

Foto: SVT

Wildfire behöver inte rivas

Publicerad

Berg- och dalbanan Wildfire i Kolmårdens djurpark behöver inte rivas under tiden som arbetet med detaljplanen pågår.

Vid dagens möte i Norrköpings kommuns byggnads- och miljöskyddsnämnd togs alltså beslutet. Nu kan kommunen fortsätta arbetet med detaljplan och Kolmårdens djurpark kan fortsätta arbetet med den redan byggda attraktionen.

– Det är två saker i det beslutet som känns väldigt bra, säger Christer Fogelmarck, VD för Kolmårdens djurpark till SVT Nyheter Öst. Det ena är att vi genom det här får bekräftat det stöd som vi känner från både Norrköpingsborna och Norrköpings kommun. Det andra är att vi får lite mera arbetsro när det kommer till detaljplaneprocessen.

Detaljplan måste finnas

Mark- och miljööverdomstolen fastställde 27 oktober att det behövs en detaljplan för en så stor byggnation som berg- och dalbanan. Det innebar att det bygglov som Norrköpings kommun utfärdat i början av processen inte längre var giltigt.

Snabbt kom Kolmårdens djurpark in med en begäran om att upprätta en detaljplan och det arbetet pågår just nu.

”Vore dumt att straffa en stor arbetsgivare”

När ett sådant beslut är taget så kan ägaren av byggnationen åläggas att riva den. I Plan- och bygglagen finns dock en möjlighet att undvika rivning. Om det kan förväntas att byggnationen kommer bli tillåten i den kommande detaljplanen så kan kommunen dock avvakta med att ”förelägga om rättelse” som lagtexten lyder. 

– Det vore dumt att vi som kommun straffar en av våra största arbetsgivare på ett onödigt sätt, som gör att de förbrukar pengar och tid på någonting som missgynnar de och som missgynnar Norrköping, säger kommunalrådet Reidar Svedahl (L).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

wildfire

Mer i ämnet