Foto: Adam Wännman Zetterqvist/SVT

Winnerbäck instiftar pris

Uppdaterad
Publicerad

Musikern Lars Winnerbäck höll idag presskonferens på Östergötlands museum i Linköping och berättade att han nu instiftar priset Nyponet, som ska gå till personer som bidrar till kulturlivet i Linköping. Prissumman är på 100.000 kronor.

Priset ska delas ut årligen, det första den 21 mars i år. Meningen är att olika konstnärer ska formge priset varje år. Först ut blir träsnidaren Mikael Nilsson.

Namnet ”Nyponet” kommer från textraden ”Nyponbuskar, nyponbuskar. Hela vägen nyponbuskar, ser jag när jag blundar och nånstans där så blev jag den jag är nu”, från visan Söndermarken.

Vill lyfta eldsjälar

Musikern Lars Winnerbäck brukar inte ordna pressträffar. Tvärtom är han känd för att undvika media, så många var nyfikna på varför han bjöd in till presskonferens på länsmuseet i Linköping idag.

Winnerbäck berättade om sin uppväxt i Linköping, hur mycket staden betytt för honom och att han därför nu vill betala tillbaka genom att bilda en stiftelse som delar ut det årliga kulturpriset.

– Priset ska gå till en eldsjäl, någon som gör mycket för Linköpings kulturliv, säger Lars Winnerbäck.

Vänner i juryn

I gruppen som ska välja ut pristagare finns bland andra Christel Valsinger från Sveriges Radio, musikjournalisten Jan Gradvall och universitetslektorn Johanna Sjöberg.

Det här är juryn:

Johanna Sjöberg, lektor på Linköpings universitet, som doktorerat på Tema barn vid LiU, barndomsvän till Winnerbäck.

Jan Gradvall, musikjournalist från Linköping numera bosatt i Stockholm och som grundade Rock d´amour som var en förening för rockmusik i Linköping.

Emma Högström, projektledare för musik och evenemang på Konsert & kongress i Linköping.

Johan Hagesund, driver bokförlaget DIBB i Linköping och Östergötlands bokmässa.

Christel Valsinger, journalist på bland annat P3 och ett förflutet på Östgöta Correspondenten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.