Foto: SVT

Wiwi fick kommunen att ändra sig

Uppdaterad
Publicerad

Wiwi Heggblad såg rött när kommunen ville lägga ner den dagverksamhet som hennes man gick på. Efter högljudda protester svängde kommunen.

I maj 2015 tog kommunen beslutet att lägga ner två av de sju ställen som fanns med dagverksamhet för dementa. I Krokek fanns Gläntans dagverksamhet och den skulle försvinna.

– Jag var jättearg och bara kände att nu var man tvungen att ta tag i det liksom och göra någonting för att det skulle få vara kvar, säger Wiwi Heggblad.

Samlade namn mot nedläggning

Hennes man var dement och behövde verksamheten i Krokek. Wiwi drog igång protesterna som slutade med att namnlistor mot nedläggningen lämnades över till politikerna i Norrköpings kommun.

I augusti 2015 svängde kommunen, åtminstone lite. Gläntans dagverksamhet i Krokek skulle få vara kvar under tiden som kommunen utredde hur många personer som hade behov av verksamheten.

Beredskap för att öppna på fler ställen

Idag presenterades utredningen i rådhuset i Norrköping. Resultatet är att Gläntan får vara kvar. Dessutom har kommunen upptäckt hur snabbt antalet dementa, som behöver dagverksamhet, blir fler eller färre.

Nu kommer kommunen att se över sin verksamhet för att vara beredd på dessa svängningar. Just nu kommer det inte att öppnas liknande verksamhet på fler ställen, men kommunen ska se till att man har beredskap för detta om behovet uppstår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer