Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det var till vrida och vända på varje sten, säger Elisabet Hagström (C), kommunstyrelsens ordförande, om beslutat att sluta tanka miljödiesel. Foto: SVT

Rusande bränslepriser fick Ydre kommun att sluta med miljödiesel

Uppdaterad
Publicerad

Ydre kommun tog i maj förra året beslutet att sluta tanka miljödiesel, så kallad HVO100, i sina bilar. Orsaken var kommunens dåliga ekonomi och ur en miljösynpunkt något man gjorde motvilligt.

– Det skiljde sex kronor mellan diesel och HVO, säger Elisabet Hagström (C), kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd.

Ydre kommun är inte ensam. Ytterligare sex kommuner uppger i en enkät av SVT att de fattat beslut om att övergå från miljödiesel till vanlig diesel av ekonomiska skäl. Utöver det finns det flera kommuner som misstänker att frågan kan komma upp under budgetförhandlingarna inför 2024.

Om bränslepriserna stabiliserar sig på en för kommunen rimlig nivå igen så kommer HVO100 att vara ett alternativ igen, menar Elisabet Hagström.

Hör mer om beslutet att överge miljödiesel i Ydre i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ydre

Mer i ämnet