Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Påvebullasigillet har suttit på ett brev från påven Johannes XXII, som dog 1334. Foto: SVT

Nya medeltida fynd hittade på Gotland: ”Otroligt ovanligt i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Föremålen, ett halvt påvebullasigill av bly och en medeltida sigillstamp av kopparlegering har hittats vid arkeologiska undersökningar i Roma på Gotland.

Påvebullasigillet har suttit på ett brev från påven Johannes XXII, som dog 1334 och de medeltida sigillstamp är från mitten av 1400-talet, skriver Majvor Östergren arkeolog vid Romaprojektet.

Hur unikt är det här fyndet?

– Det finns sedan tidigare bara åtta stycken kända påvebullasigill i Sverige. Det här är det nionde så det är väldigt ovanligt. Det finns bara i miljöer där kungar och kloster höll till. Det var ju till dem påvarna skrev, säger Majvor Östergren till SVT Nyheter Öst.

Påven var en maktfaktor och Gotland hade stöd av påven. De nyupptäckta föremålen är små, bara fyra respektive tre centimeter i diameter. Påvebullasigillet från Roma är endast bevarat till hälften. Troligen har det brustit i två delar i samband med att brevet öppnades.

Starta klippet ovan för att få en glimt av det ovanliga fyndet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.