Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Psykisk ohälsa låg bakom polisskottet på Gotland. Carina Skagerlind, polisens presstalesperson, berättar om händelsen i videoklippet. Foto: TT, Polisen

Yxbeväpnad 41-åring sköts i benet av polis – nu åtalas mannen

Publicerad

En 41-årig man åtalas vid Gotlands tingsrätt för grovt hot mot tjänsteman och grovt brott mot knivlagen.

Det var onsdagen den 3 april som flera polispatruller larmades till en adress ute på södra Gotlands landsbygd för att omhänderta den kraftigt berusade 41-åringen som hotat med att skada både sig själv och andra personer.

Polisens förhandlare fick telefonkontakt med mannen, men trots ett långt samtal bestämde sig 41-åringen för att sätta sig i en bil och försöka lämna platsen. Han kom dock inte så långt, utan polisen fick stopp på bilen med hjälp av spikmatta.

Mannen var beväpnad med en yxa som svingades mot poliserna och patrullen misslyckats med att oskadliggöra honom med hjälp av både pepparsprej och elchockvapen. Till slut sköt en av poliserna ett skott i benet på mannen som då kunde övermannas.

41-åringen medger händelseförloppet, men förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.