Det är sjätte gången i ordningen som sommarkongressen hålls i Malmö. Ett av dess årtal var 1975, året då jorden enligt organisationens profetior egentligen skulle gått under i den så kallade Harmageddon. Så skedde inte, och en ny kongress kunde hållas 1992. Nu är det alltså dags igen.
– Vi ska sitta och lyssna till tre dagars biblisk undervisning. Och så ska vi naturligtvis träffas och umgås också, säger Mikael Arrhenius, informationsansvarig under kongressen i Malmö.
I Skåne finns enligt organisationens egna uppgifter runt 2500 vittnen. Antalet medlemmar uppges de senaste två åren ha ökat med 0,4 procent.
Drygt tusen av Skånes vittnen finns i Malmö, och är uppdelade på tolv församlingar.
”Ska kallas för sekt”
Jehovas vittnen uppfyller enligt många experter kriterier som kvalificerar organisationen som en sekt. En av dem är Martin Lembke.
– Jag tycker de ska kallas en sekt. Dels för att de tar ett aktivt avstånd från samhällsbyggande och politisk verksamhet. Och så är de helt isolerade från andra religiösa grupperingar.
Men att organisationen skulle vara sluten håller Mikael Arrhenius inte med om.
– Vi välkomnar allmänheten och hela kongressen är helt öppen och gratis för besökare. Så jag förstår inte riktigt varför vi anses vara slutna, säger han.
Stänger ute avhoppare
Men det som enligt Martin Lembke utgör största problemet är hur organisationen hanterar de medlemmar som väljer att hoppa av.
– Man tar ogärna kontakt med avhoppare. Man vill inte riskera att förledas in på ett negativt tankespår. De som har knoppats av från verksamheten ska alltså hållas utanför, säger Martin Lembke.
Andligt sökande i oroliga tider
Under sin helg i Malmö säger sig vittnena hoppas på tillströmning av nya medlemmar. Något som enligt forskningen är lättare i tider av hög arbetslöshet och ekonomisk oro.
– Om man själv upplever meningslöshet, eller frustration och tomhet i livet ökar ju motivationen att söka nya lösningar på ens problem. Eftersom Jehovas vittnen erbjuder ganska tydliga lösningar kan de framstå som attraktiva, säger Martin Lembke.
Men att människor i motgång söker sig till andlig gemenskap ser vittnet Mikael Arrhenius inga problem med.
– Man får konstatera själv om det är rätt eller fel när man kommer hit. Vi känner oss styrkta av vår tro, och vi tycker att andlighet är bra för människan, säger han.