– Folk frågar mig än idag ”Varför jobbar du med att hämta sopor?” varpå jag alltid svarar att ”jag jobbar inom turismen!”, säger kusken Ivan Varga.
Han sitter på en sopkärlslastad vagn som dras av hästen och arbetskollegan Linda. På väg mot de olika miljörummen är det barn som vinkar. Vissa ropar ”Linda!” medan andra bara stirrar. Men efter tio år i tjänsten finns det också de som låter den fyrbenta sophämtaren gå obemärkt förbi.
– Är det inte såhär i alla bostadsområden?, säger en förbipasserande.
Men att ha en sophäst är sällsynt i Sverige. I Malmö töms det på tre platser; Augustenborg, Holma och Örtagård. Och innan dess var det bara i Jönköping som fenomenet syntes till.
– Det var där jag fick min inspiration ifrån. Och Linda har varit med sedan starten. Hon är en del av stommen i bolaget, säger Ivan Varga.
Stundvis huller om buller i miljörummet
På en dag töms mellan 70 och 90 sopkärl som alla rymmer ungefär 100 kilo. Enligt Ivan Varga har sophanteringen förbättrats avsevärt under de tio år som han arbetat, även om soporna han hämtar till stor del är osorterade.
– Det är som dag och natt! Jag minns när soporna var upp till midjan. Ofta ligger allt huller om buller, men det tror jag kan ha att göra med språkbarriär eller faktumet att man inte motiveras till sortering när man ser hur grannen beter sig, säger han.
Men på exempelvis Örtagårdsskolan får alla klasser gå på ett årligt studiebesök hos Ivan och hästarna för att lära sig om sopor.
– Det är jätteuppskattat. De lär sig om källsortering samtidigt som de får klappa på en häst. Barnen älskar det.
Följ med på en tur med Ivan och hästen Linda i klippet ovan.