Följ med dumpstraren Tatjana på matjakt i Malmös soptunnor

Publicerad

Det är sen kväll och livsmedelsbutiken har precis stängt för dagen. På baksidan parkerar Tatjana Boric-Persson cykeln och ganska omgående börjar hon plocka upp olika sorters mat ur butikens sopkärl.

Ett modernt uttryck skulle vara att hon ägnar sig åt ”dumpstring”, men själv vill hon kalla sig ”maträddare”. Hon säger att valet att bli maträddare kom av en tillfällighet när hon upptäckte hur mycket mat som slängdes från alla matbutiker.

– Detta är inte unikt för Malmö. Det kastas mat överallt. Jag vill att folk ska bli arga. Detta är helt orimligt, säger maträddaren Tatjana Boric-Persson.

Vill att kommuner ska engagera sig

Egentligen har hon varken tid eller lust att ägna sig åt detta. Hon har sedan en tid tillbaka lämnat in ett medborgarförslag som kortfattat går ut på att kommunerna ska engagera sig i problemet och i förlängningen vill hon att det ska bli straffbart att slänga mat.

– I Frankrike är det olagligt för livsmedelsbutikerna att slänga mat, säger hon.

Något som Tatjana märkt är att det slängs väldigt stora mängder bröd. Och då bröd som butikerna själva bakat, så kallat Bake-off bröd. Foto: Johan Dernelius

Slängs före ”bäst före datum”

Maten som hon plockar upp ur de välknutna svarta sopsäckarna är av en salig blandning. Just denna kväll är det förvånansvärt många produkter som ännu inte gått ut, bland annat ett antal stora köttbullspaket. Men med tanke på värmen låter hon de ligga kvar.

– Hade jag vetat när de slängdes kanske jag tagit dem. Nu när det är sommarvarmt, så vet man ju inte, säger hon.

Morgonen efter SVT Nyheters besök gjordes ett betydligt större fynd i en helt annan butik i Malmö. Foto: Privat

Så säger juristen om dumpstring:

– När folk kastar saker tror man vanligtvis att det är övergett, och om något solklart är övergivet får man ju ta det. Men om man slängt det i en container så hamnar det i någon annans besittning och fysiska kontroll. Då är det inte lovligt att ta.  Dessutom kan de här sakerna ha ett värde och funka bra på andra vis. Till exempel återvinnas och bli värme i ledningarna, och därmed anses ha ett värde.  Om polisen träffar på en sådan person blir hen identifierad, en anmälan upprättas och det rapporteras som egenmäktigt förfarande, har Ann Lundgren tidigare sagt i en intervju med SVT. Ann Lundgren är jurist och lärare i straffrätt på Umeå Universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.