Foto: TT/Arkiv

13 personer misstänkta för bidragsfusk – Försäkringskassan stoppar utbetalningar

Uppdaterad
Publicerad

Sex personer har anhållits och ytterligare sju har gripits i en razzia mot ett assistansbolag i Malmö. De misstänks för att ha lurat Försäkringskassan och Malmö Stad på miljontals kronor. Polisinsatsen pågår fortfarande på olika platser i Malmö.

Kvällsposten och Svenska Dagbladet var först med att rapportera om det misstänkta fusket.

– Det kommer troligen fler gripanden, säger Björn Rosenlöf, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten, till SVT Nyheter Skåne.

Började 2013

Enligt åklagaren är det fråga om ett organiserat och systematiskt fusk som pågått sedan 2013 fram till idag.  De misstänkta är företrädare och anställda vid ett och samma assistansbolag.

– Det handlar om personer som sagt att de jobbar som assistenter men inte gjort det, säger Björn Rosenlöf.

Har personer som behöver assistenter blivit utan på grund av det här?

– Det vill jag inte kommentera nu, säger Björn Rosenlöf.

Enligt de ytterst preliminära beräkningarna handlar det om bidragsfusk för mellan 10 och 11 miljoner kronor men åklagaren menar att det kan röra sig om mer pengar och flera misstänkta.

Vill inte kommentera

Bedrägeriet upptäcktes av Försäkringskassan som anmälde till Ekobrottsmyndigheten. Nu har Försäkringskassan beslutat att stoppa utbetalningarna. Enligt Viktor Svensson, kommunikatör på Försäkringskassan, kommer stoppet inte att påverka brukarnas rätt till assisansersättning.

Dessutom kommer de att anmäla bolaget till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som i sin tur kan dra in tillståndet.

I övrigt går inte Försäkringskassan ut med mer information just nu.

Fredag den 19 och lördag den 20 januari blir det häktningsförhandlingar i Malmö tingsrätt.

Utredningen har gjorts av Ekobrottsmyndigheten. Polisen i Malmö har ingen ytterligare information att ge.

– Vi har assisterat dem under gårdagen med husrannsakan och gripanden, och vi har även gett plats år två gripna i arresten. Men i övrigt  är det här Ekobrottsmyndighetens ärende, säger Nils Norling, presstalesperson för Malmöpolisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.