Kostnaderna för hemlösheten har skenat och kommunens bostäder räcker inte till. Foto: Emil Langvad/TT

134 miljoner bokade Malmö Stad hotell för ifjol

Uppdaterad
Publicerad

Många är utan bostad i Malmö och därför tvingades Malmö Stad boka hotell och vandrarhem för flera miljoner kronor, visar Hem och Hyras granskning. Förra året betalade kommunen 134 miljoner för att människor skulle få tak över huvudet.

De som inte har någonstans att bo är i första hand flyktingar men också missbrukare och kvinnor som flyr våldsamma män. Många placeras på särskilda boenden eller i bostäder som ägs av kommunen, men det räcker inte.

– De flesta som bokas in på hotell och vandrarhem är inte socialt utsatta i den traditionella bemärkelsen. De har inte missbruksproblematik eller psykisk ohälsa, utan det handlar till stor del om människor som inte har någonstans att bo eftersom det saknas bostäder, säger Petra Quandt Farkas, enhetschef vid Stadsområdesförvaltning Norr i Malmö, till Hem och Hyra.

APTS Förvaltning fakturerat mest

Tidningen har kartlagt hur mycket Malmö stad har betalat till olika entrepenörer för hotell och vandrarhem till bostadslösa under 2016. 15 hotell och vandrarhem har fakturerat över en miljon kronor och varje dag betalar kommunen ut 367.813 kronor. Bland dem som fakturerat allra mest hör Arlöv Park Hotell på motsvarande 21 miljoner kronor och APTS Förvaltning på 29 miljoner.

– Vi har många flyktingfamiljer som tyvärr måste bo på hotell, när andrahandslägenheter och andra boenden inte finns tillgängliga. När migrationsverket inte längre har ansvar för de som fått uppehållstillstånd, och de står utan boende, så blir det kommunernas ansvar att se till att de kan få tak över huvudet, säger Petra Quandt Farkas till Hem och Hyra.

Måste kunna garantera drägliga boenden

Malmö stads fem stadsområdesförvaltningar tävlar mot varandra, i jakten på lediga hotellrum men vilken kvaliteten på de bostäderna som kommunen hyr är det ingen som har koll på.

– Vi har inlett ett arbete med att åka ut till boenden för att kunna kvalitetssäkra dessa. Detta begränsas så här långt till de boenden som barnfamiljer bokas in på, då vi måste kunna garantera barnen drägliga boenden, säger Petra Quandt Farkas.

Alla lediga rum är ett alternativ i jakten på bostäder eftersom alternativet är att bo på gatan.

– Det har blivit en situation där man delvis tvingas att gå ifrån att ta hand om människor med sociala bekymmer till att nästan vara en bostadsförmedlare. Att lägga resurser som ska hjälpa socialt utsatta personer till att i stället jaga hotellrum, blir helt fel resursanvändning, säger Claes Jeppsson, bostadsgeneral vid Malmö stad, till Hem och Hyra.

Anställt en bostadsgeneral

I takt med att kostnaderna för hemlösheten har skenat så har kommunen nu anställt en bostadsgeneral för att ta ett helhetsgrepp kring problematiken. Claes Jeppsson förklarar för tidningen hur arbetssättet måste förändras.

– Det handlar dels om privata aktörer som kan tänkas att hyra ut till dessa grupper, eventuellt via kommunen. För att göra detta affärsmässigt gynnsamt för båda parter kan vi exempelvis erbjuda framtida markanvisningar för nybyggnationer. Förutsatt att de redan idag förbinder sig att hyra ut bostäder, säger Claes Jeppsson.

Han berättar att kommunen kan förbinda sig att blockhyra nyproducerade bostäder för att göra det tryggt och ekonomiskt säkert att börja bygga tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.