Två 150-åriga ekar i Höör har blivit utsatta för skadegörelse. Foto: SVT

150-åriga ekar i Höör är förgiftade

Uppdaterad
Publicerad

Fyra ekar i ett grönområde i Höör har blivit förgiftade.
– Vi misstänker att det är någon som vill få bort träden för att de tappar löv eller skuggar, säger Anna Svensson, driftsledare på park- och gatuenheten i Höör.

Några parkarbetare upptäckte tidigare i somras att två ekar hade tappat alla löv i ett grönområde vid Stenbocksstigen i Höör. Nu har det skett igen. Två 150-åriga ekar har blivit utsatta för skadegörelse.

– Någon har borrat hål i stammen nära roten och hällt i ett giftigt ämne. Vi vet inte vad men misstänker motorolja eller någonting liknande, säger Anna Svensson.

Hålen har sedan pluggats igen så att de knappt syns om man inte tittar noga. Kommunen har gjort en polisanmälan om skadegörelse.

– Det är fruktansvärt. Vi värnar om vår natur här i Höör, men det finns de som tycker det blir för mycket löv och att träden skuggar, säger Anna Svensson.

De två ekarna, som har dött, är omkring 80 år gamla. De andra två, som fortfarande lever men tappar löv, är 150 år gamla.

Vad gör ni för att förhindra fortsatt skadegörelse?

– I vanliga fall brukar vi gå i det här området en gång i veckan, tömma papperskorgar och rensa. Nu när detta har hänt är vi här oftare och kontrollerar hur det ser ut, säger Anna Svensson och tillägger:

– Vi vill inte ha massdödande av våra träd. Hoppas att vi får ett slut på det här i och med att media uppmärksammar det och att vi har gjort en polisanmälan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer