Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör 16-årige Elton Okrashtica berätta om när han blev påhoppad av föräldrar när han dömde en pojklagsmatch. Foto: Emilio Garro/SVT

Domaren Elton, 16, blev påhoppad av föräldrar: ”De kallade mig blatte”

Uppdaterad
Publicerad

När Elton Okrashtica var 13 år utsattes för rasistiska påhopp av föräldrar under en ungdomsmatch som han dömde. Han tror att den hårda miljön som unga domare får utstå är en av anledningarna till att det saknas domare i Skåne.

– Jag har många vänner som vill börja döma, men de är rädda, säger han.

16-årige Elton Okrashtica från Malmö drömmer, precis som många andra i hans ålder, om Champions League. Men medan andra sextonåringar ser upp till fotbollsstjärnor som Lionel Messi och Zlatan Ibrahimovic, ser Elton Okrashtica snarare upp till de med pipan i munnen.

– Att döma betyder allt för mig, jag tittar mycket på Champions League, men då är det inte mycket på spelet utan på hur domaren positionerar sig och så vidare, säger han.

Det var när han var 14 år som han bestämde sig för att satsa på att bli professionell domare. Han försöker äta rätt, dricker ingen alkohol och är aldrig ute med vänner kvällen före match.

– Det handlar om att vara hundra procent fokuserad, varje match jag dömer tar jag som om det vore den viktigaste matchen i mitt liv.

Champions League-domare som mentor

En av hans stora idoler är elitdomaren Mehmet Culum. Han är själv från Malmö och har gått hela vägen från att döma division sju i Skåne till att idag döma Allsvenskan och Champions League.

Vid sidan om sitt jobb som elitdomare jobbar han också som domartillsättare för Skånes fotbollförbund.

– Han betyder verkligen jättemycket för oss unga, hans resa är verkligen en inspiration, säger Elton Okrashtica.

Förutom att tillsätta domare till skånska fotbollsmatcher försöker Mehmet Culum hjälpa de yngre domarna så mycket han kan.

– Det är viktigt för mig att finnas där för dem, jag glömmer aldrig var jag själv kommer från, säger han.

Påhoppad av föräldrar

Det var när Elton Okrashtica var 13 år och dömde sin sista ungdomsmatch som några föräldrar attackerade honom rasistiskt.

– De kallade mig blatte och sa att jag inte kunde döma eftersom jag var blatte.

Idag är han distriktsdomare och har bestämt sig för att inte låta föräldrars påhopp stå i vägen för hans dröm.

– Det är inte värt att låta dem vinna över mig. Jag har en dröm om att nå Champions League och ingen kan stoppa mig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när ledaren attackerar en ungdomsdomare efter en pojklagsmatch och hör Skånes fotbollförbund om domarnas situation i videon ovan. Foto: Privat & SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.