Häktningsförhandlingen hölls på rättscentrum i Malmö. Foto: SVT/Johan Dernelius

19-åring häktad misstänkt för att försökt köra ihjäl fyra personer i Lund

Uppdaterad
Publicerad

En 19-årig man häktades under lördagförmiddagen, misstänkt för att ha försökt köra på fyra personer i Lund på eftermiddagen på nyårsdagen. Nu efterlyser åklagaren fler personer som kan ha varit i riskzoner för att bli påkörda av mannen.

På nyårsdagens eftermiddag larmas polisen till Knivgatan i Malmö där det rapporteras om ett bråk. När polisen kommer till platsen framkommer det att en man precis har blivit hotad och rånad på sin bil och mobiltelefon. Gärningsmannen ska ha slagit mot mannen, som dock inte träffats och har sen kört från platsen.

Körde i hög fart på cykelbana

Ett par timmar senare larmar flera personer om en bil som kör i hög fart på upp på trottoarer och cykelbanor i Lund, enligt åklagare Tomas Olvmyr i syfte att försöka köra på folk.

– Han har försökt köra på flera olika personer som har varit oskyddade. Det har alltså inte handlat om andra bilister.

Enligt Malmöpolisens presstalesperson Ewa-Gun Westford stoppades bilen av polisen och föraren greps direkt. Och även om det fanns risk för att flera skulle ha blivit påkörda, var det inte aktuellt att misstänka terrorbrott. Varför vill polisen inte berätta i nuläget.

– Efter att ha pratat med mannen kunde polisen konstatera att det låg andra saker bakom, säger Ewa-Gun Westford.

Idag hölls förhandlingar i Malmö tingsrätt och rätten beslutade att häkta mannen på sannolika skäl misstänkt för mordförsök på fyra personer i Lund. Han är också misstänkt för rån och grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Vill ha kontakt med fler som utsatts

Polisen har efterlyst personer på Facebook som varit med om händelsen och har fått kontakt med några av dem. Men åklagare Tomas Olmyr säger att det är möjligt att det finns fler personer som har varit i riskzonen att bli påkörda av mannen:

– Vi uppmanar personer som har varit med om den här händelsen att kontakta polisen. 

Häktningstiden är satt till fyra veckor och Malmö tingsrätt beslutade också att 19-åringen ska genomgå en liten sinnesundersökning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer