Polis går in för att skingra de demonstranter som samlats på Amiralsgatan i Malmö. Foto: TT

Ett 20-tal misstänkta efter koranbränning och upplopp

Uppdaterad
Publicerad

Runt 20 personer misstänks nu för flera olika brott efter oroligheterna i Malmö i helgen. På torsdagen lämnade Räddningstjänsten in ytterligare ett 10-tal anmälningar om bland annat blåljussabotage och skadegörelse.

14 personer är misstänkta för våldsamt upplopp på Amiralsgatan och 6 personer är misstänkta för hets mot folkgrupp gällande koranbränningen på Emilstorp och händelserna på Stortorget.

Ytterligare en person är misstänkt för blåljussabotage.

Upplopp i Malmö efter koranbränning

– Utredning pågår i alla ärenden samtidigt och ärendet uppdateras hela tiden. Hur långt utredningsarbetet har kommit kan jag inte säga i nuläget, uppger polisens presstalesperson Calle Persson, till SVT Nyheter Skåne.

Polisen kan inte heller säga om eller hur många av personerna som delgivits misstanke om brott.

Summering av helgen pågår

De misstänkta brott som anmälts som ska ha inträffat på Amiralsgatan i Malmö i helgen är våldsamt upplopp, blåsljussabotage, skadegörelse, våld mot tjänsteman, försök till våld mot tjänsteman samt hets mot folkgrupp.

För händelserna på Stortorget samt för koranbränningen på Emilstorp i utkanten av Rosengård misstänks personer för hets mot folkgrupp

– Fler filmer ska granskas. Bland annat en film gällande en ramsa om judar som kan vara misstänkt brott mot hets mot folkgrupp, säger Malmöpolisens presstalesperson Calle Persson, till SVT.

Saboterade brandbilar

Aftonbladet var först med att rapportera om antalet personer misstänkta för brott.

– Idag fick vi även in ett tiotal anmälningar från räddningstjänsten om misstänkt blåljussabotage och skadegörelse. Där finns ännu ingen misstänkt för de ärendena, säger Calle Persson, till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upplopp i Malmö efter koranbränning

Mer i ämnet