Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Thea Kärrmans egna bilder på bisvärmen som plötsligt dök upp i hennes hem i klippet. Foto: Linda Ekström/SVT och privat

20 000 bin svärmade in i Theas hus i Hörby – ”Som en skräckfilm”

Uppdaterad
Publicerad

Plötsligt såg Thea Kärrman i Hörby ett svart moln utanför fönstret. Det var en stor bisvärm – som nu flyttat in i husets fasad.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, det var som en skräckfilm, säger Thea Kärrman, som nu efter några dagar med sina nya inneboende tycker att bina är väldigt snälla.

Thea fick tag i en biodlare som bedömde att svärmen består av uppskattningsvis drygt 20 000 bin.

Han konstaterade att drottningen redan hunnit krypa in i ett hål vid fönstret och bosatt sig i husets fasad.

– Så nu går det inte att rädda dem. Men jag har bestämt att de får vara kvar ett par dagar och pollinera växterna här, säger Thea Kärrman som gillar bin och gärna skulle vilja ha egna bikupor.

Skånska Dagbladet var först med att berätta om bina.

Se svärmen och hör Tea berätta i klippet ovan.

I ett hål bredvid fönstret kröp bidrottningen in och nu har svärmen bosatt sig i husets fasad. Foto: Linda Ekström

Fakta: Bisvärmar

Bin svärmar för att föröka sig och fortleva. Det som händer är att drottningen tar med sig hälften av bisamhället och flyger iväg för att leta efter ett nytt ställe att bo.

Svärmen sätter sig i en buske eller i ett träd och skickar ut spejarbin för att leta efter en bra bostad. Det är i det här stadiet som man kan hämta in svärmen och föra den till en kupa.

När bina väl hittat ett permanent ställe är det för sent. Har de bosatt sig till exempel i en husvägg måste ett saneringsföretag ta bort dem och då går de inte att rädda.

Biodlarna har en särskild telefon dit man kan ringa för att få tag på en svärmfångare. Svärmtelefonen har tel 0766-860701. Du knappar in ditt postnummer och blir kopplad till den svärmfångare som finns närmast.

Källa: Biodlarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.