2000 jobb försvinner från Skanska

Uppdaterad
Publicerad

Idag kom beskedet att Skanska varslar 3400 anställda om uppsägning, varav 2000 i Sverige. Det är just nu oklart i vilka regioner varslen kommer att läggas men helt klart är att byggbranschen just nu har stora problem.

För bara några månader sen såg det lovande ut i Skanskas orderböcker och bostadsbyggandet gick ganska bra. Nu två månader senare varslas 2000 personer.

Sydnytt träffade byggjobbare för att höra vad de tycker om varslet.

-Det är förvånande att de varslar så mycket folk. Det är ett ordentligt varsel som slår hårt, säger Gustaf Hjertquist som är anställd på Skanska.

-Idag har vi rätt många lärlingar och för dessa är det här extra hårt. För oss gubbar är det inte lika problematiskt, säger Per Hall.

-Jag har jobbat för Skanska i två år. Jag jobbar i projektform och det är en osäkerhet för mig, Gustaf Hjertquist.

Oro för framtiden

På bygget av det nya shoppingcentret Entré i Malmö pratas det idag mycket om turordningsregler och den tvärnitade byggbranschen.

För nu är det inte bara bostadsbyggandet som minskar, utan också byggandet på kommersiella byggnader. Då kommer varelsen snabbt.

-Det måste hända något nu på ordersidan ifall vi ska känna oss säkra, säger Gustaf Hjertquist.

Men som det ser ut nu blir det inga ökningar på ordersidan.

-Vi har sett en drastisk nedgång på bostadsmarknaden och vi ser inga tecken på att det skulle bli bättre under 2009. Vi ser även att annat husbyggande går ner, säger Karin Lepasoon, vice vd och kommunikationsdirektör på Skanska.

Facket hoppas på vidareutbildning

Byggkoncernen skriver i ett pressmeddelande att förhandlingar med fackliga företrädare har inletts och att stödaktiviteter planeras för att bistå de drabbade.

-Jag är inte överraskad. Byggsektorn är på väg ned. Men jag hoppas som alltid att företagen ska planera för framtiden och satsa på vidareutbildning och inte bara kasta ut folk och sedan hoppas på att de ska finnas till hands när konjunkturen vänder igen, säger Hans Tilly, ordförande för fackförbundet Byggnads.

Åtgärderna ska genomföras successivt under 2009.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.