”Reepalus uttalande inte bra”

Uppdaterad
Publicerad

S-ledaren Stefan Löfven tvingades på måndagen försäkra Judiska centralrådet i Sverige att kommunalrådet Ilmar Reepalus uttalanden inte återspeglar partiets värderingar.

– Det är viktigt att få en bra dialog i Malmö, och där har Ilmar Reepalu ett stort ansvar, sade Löfven.

Mötet mellan Stefan Löfven och Judiska centralrådet (JCR) kom tillstånd sedan JCR skrev ett brev till Löfven efter Reepalus senaste uttalanden om judarna i Malmö.

Den här gången hävdade Reepalu att judiska församlingen i Malmö infiltrerats av Sverigedemokraterna. Ett uttalanden han senare tog tillbaka, vilket ofta varit fallet när han gjort kontroversiella uttalanden.

”Hus i helvete”

– Vi har flera medlemmar som överlevt förintelsen. När en ledande politiker gör koppling till ett parti som vi uppfattar som antisemitiskt, då tar det hus i helvete, sade Lena Posner Körösi från Judiska centralrådet.

Hon tyckte att mötet med Stefan Löfven var konstruktivt och uppskattade inte minst den snabba reaktionen på brevet från Judiska centralrådet.

Själv försäkrade Löfven att det inte finns någon tvekan var partiet står.

– Vi har gjort väldigt klart att vi står stadigt på vår värdegrund och ideologin om människors lika värde och för religionsfriheten. Jag förstår och respekterar de judiska församlingarnas oro när de har uppfattat uttalanden som är en kränkning av dessa rättigheter, sade Stefan Löfven.

TT: Är det inte litet pinsamt att partiet har ett ledande kommunalråd som hamnar i de här konflikterna upprepade gånger med den judiska församlingen?

– Vi har sagt att det är ju inte bra, eftersom det upplevs som att man står för något annat än vad partiet står för. Det är uppenbart och det har vi erkänt för de judiska församlingarna och också pratat med Ilmar om behovet av att göra uttalanden som återspeglar vad vi står för, sade Stefan Löfven.

Ska ta kontakt

Själv sade Ilmar Reepalu efter mötet, som han inte deltog i, att han nu ska ta kontakt med judiska församlingen i Malmö.

– Jag har i och för sig träffat företrädare för judiska församlingen ett antal gånger. Men jag förstår att vi måste ha fler och tätare möten så att vi inte missförstår varandra, sade han.

Reepalu och judarna i Malmö

Det finns cirka 650 judar i Malmö. Medlemmar av den judiska församlingen har under lång tid utsatts för trakasserier och hot.

Flera medlemmar har känts sig tvingade att lämna staden. 2010 utfärdade det amerikanska Simon Wiesenthal-centret en varning för judar att åka till Malmö.

Kommunalrådet Ilmar Reepalu har gjort flera kontroversiella uttalanden med innebörden att judarna i Malmö delvis själva har skuld till situationen.

Han har bland annat krävt att församlingen tar avstånd från Israels politik i Mellanöstern och framhållit att han är emot både antisemitism och sionism.

I sitt senaste uttalande – som han tog tillbaka efter kritik – hävdade han att judiska församlingen i Malmö infiltrerats av Sverigedemokraterna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.