Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

22-årige Mattias McMullin från Malmö är världsmästare i Google Maps

Uppdaterad
Publicerad

För några dagar sedan åkte Mattias McMullin och hans två spelkompisar till Paris och kammade hem en förstaplats i spelet Geoguessr – ett slags kartläsning eller ”På spåret” tävling, baserat på internet karttjänsten Google maps.

Förutom att vara en rutinerad datoranvändare är det bra med stort intresse för historie- och samhällskunskap. Och naturligtvis fräcka spel-alias. Så när Mattias McMullin från Malmö och hans två utländska spelvänner tog emot den stora guldröda pokalen och prissumman på 20 000 euro, var det lag ”Speed Plonkers” med ”Maccem” (Mattias), ”Kodiak” (från Tyskland) och ”Blinky” (från Frankrike) som tog emot publikens applåder.

– Nu i Paris, på tävlingen, var allra första gången vi träffades i verkliga livet. Vi har känt varandra och spelat i cirka sex månader, säger Mattias McMullin.

En nöjd trio tog emot både pokal och prispengar i Paris. Från vänster Maccem, Blinky och Kodiak. Foto: GeoGuessr/pressbild

Delar med sig av tre tips

När man ska lokalisera sig i ett nytt område och komma fram till i vilken stad eller land det är har Mattias några tips.

– För att bli en bra spelare är det bra att kunna se och bedöma gatuskyltar, vägmarkeringar, reflexstolpar och riknummer som kan finnas på skyltar inne i olika städer, säger Mattias McMullin, nybliven lagvärldsmästare.

Se mer i videoklippet ovan.

Så här kan det se ut när Mattias McMullin försöker orientera sig i Helsingborgstrakten. Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.