300 sägs upp efter konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Tryckerikoncernen JMS Mediasystem har begärt sig själv i konkurs. 300 anställda berörs av konkursen varav de flesta finns i Skåne.

Omkring 240 anställda i Vellinge och Helsingborg sägs upp. I slutet av förra veckan tog Malmö tingsrätt emot konkursansökan. Den stora förlusten har gjorts på tryckeriet i Helsingborg men det påverkade resten av koncernens olika delar.

– Vi hade en brand på tryckeriet i Helsingborg för några år sedan och investerade då 60 miljoner kronor i nya maskiner. Den investeringen har vi inte lyckats hämta in, säger företagets Vd och ägare Stefan Mannfalk till SVT.

Akuta problem

I förra veckan blev likviditetsproblemen akuta och det fanns till sist ingen annan utväg än att begära konkursen säger Stefan Mannfalk.

– Vi har försökt att hitta en köpare men det fanns ingen som hade resurser att gå in med kapital, berättar en idag nedstämd företagsledare som lagt större delen av sitt liv på att bygga upp JMS till den tryckerikoncern det är idag.

– Det började 1978 som ett hobbyprojekt, berättar han. Vi har tryckt tre dagstidningar genom åren men i april tryckte vi det sista numret av Trelleborgs Allehanda. De senaste tiden har vi mer och mer gått över till att trycka magasin, säger Stefan Mannfalk.

Storaffär med Egmont

För bara ett år sedan fick JMS Mediasystem en stororder att trycka magasin för danska Egmont Group där bland annat veckotidningen Hemmets Journal ingick.

– Tyvärr nådde vi ändå inte ända fram, berättar Stefan Mannfalk som på måndagen fick ge de anställda det dystra beskedet.

– De har tagit det bra, de flesta förstår men det är inte roligt förstås, berättar han.

JMS har mer än 300 anställda på sju produktionsorter i Sverige, varav 240 personer finns i Hlesingborg och i Vellinge som nu har sagts upp. Därmed är det inte klart att de får lämna sina anställningar. Tryckerierna har uppdrag och fortsätter som vanligt ett tag till åtminstone.

– Nu kommer konkursförvaltaren att driva verksamheten en månad till och sen ska han väl försöka hitta en köpare till verksamheten och efter det får vi se, säger Stefan Mannfalk som själv kommer att stanna kvar ett tag för hjälpa till att underlätta för konkursförvaltaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

JMS

Mer i ämnet