Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Över 30 procent av St Knuts torg i Malmö skuggas av platanernas trädkronor – ett svåruppnåligt mål för många av Malmös stadsdelar. Foto: Bernard Mikulic

3-30-300 – formeln som ska ge Malmö fler träd

Publicerad

Stora delar av Malmös stadsdelar saknar skydd från skuggande träd. Nu vill Malmö liksom flera skånska städer sätta träden högre upp på prioriteringslistan.

Historiskt sett har träd och grönska setts som ”pynt ” i staden.

– Träd har inte prioriterats utan har fått ta den plats som ”blir över” när allt annat som krävs till ett bygge är på plats, säger Gustav Aulin, landskapsarkitekt på stadsbyggnadskontoret i Malmö.

Konkurrerar med ledningar och rör

Men nu arbetar staden för att få in fler träd i stadsmiljön. En svår uppgift – åtminstone i de befintliga delarna av staden. I gamla kvarter där marken är full av ledningar och rör är det svårt att få tillräckligt med plats för att kunna plantera nya träd.

– Vi försöker se om vi kan skruva på den här hierarkin så att träd och annan infrastruktur blir mer jämnlika, säger Gustav Aulin.

Visionen 3-30-300

Visionen 3-30-300 använts på flera platser i Skåne, Sverige och världen i takt med att kunskapen om grönskan och trädens betydelse för att klara ett förändrat klimat i städerna blivit större.

– Vår psykiska hälsa förbättras också av grönska, vi lockas till utevistelsen och staden blir mer attraktiv.

I klippet ovan förklaras visionen 3-30-300

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.