I kvinnans väska fanns 45 000 tramadoltabletter, vilka enligt Tullens uträkning har ett gatuvärde på minst 1,1 miljoner kronor. Foto: Tullens förundersökning

Kvinna stoppades i Lernacken – hade 45 000 tabletter tramadol i väskan

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av augusti förra året stoppade tullen en kvinna i 30-årsåldern vid Lernacken i Malmö. När de gick igenom hennes väska fann de 45 000 tabletter tramadol. Nu döms hon till fängelse och utvisning.

Det var sent på kvällen den 28 augusti som kvinnan, bosatt i Belgien, tillsammans med sin son anlände med buss från Danmark. Vid Lernacken stoppades bussen för en tullkontroll. När de öppnade kvinnans väska fann de totalt 44 980 tramadoltabletter.

Enligt tullens beräkningar har tabletterna ett gatuvärde på minst 1,1 miljoner kronor.

Ger olika utsagor

Kvinnan själv menar att hon kommit till Sverige för att hälsa på sin pojkvän i Stockholm, och att hon inte kände till vad väskan innehöll.

Under utredningens gång har hon flera gånger ändrat sig gällande hur och var hon fick tag i väskan. Men i huvudsak påstår hon att någon okänd person under resans gång har bytt ut väskan eller lagt narkotikan i den.

”Högst osannolikt”

Malmö tingsrätt ger inte mycket för kvinnans berättelse, utan konstaterar att det är: ”högst osannolikt att någon i smyg skulle ha gömt omfattande mängder narkotika till ett mycket högt värde i en för dem okänd persons resväska”.

Därutöver pekar tingsrätten på flera andra felaktigheter i kvinnans berättelse och drar utifrån det slutsatsen att hon varit medveten om tabletterna i väskan, och att hon därför bör dömas till fyra års fängelse och utvisning för grov narkotikasmuggling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.