• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Malmö, Skåne län. Ett misstänkt farligt föremål har påträffats vid en butik på Hyllie allé i Hyllievång i Malmö. Platsen är avspärrad och nationella bombskyddet på väg. Allmänheten uppmanas att hålla avstånd från platsen alternativt att hålla sig inomhus med fönster och dörrar stängda. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Foto: TT

350 förskollärare får lönelyft nästa år

Publicerad

Från och med 2018 får 350 förskollärare ett lönelyft från 400 kronor och uppåt. Syftet är att redan anställda förskollärare inte ska ha lägre löner än sina nyutbildade kollegor.

När Malmö stad har höjt lönerna för nyutbildade förskollärare för att möta konkurrensen på arbetsmarknaden, har löneutvecklingen för de som jobbat länge i förskolan inte hängt med. Lönerna för förskolelärare har inte heller ökat i samma takt som i grundskolan.

– Det statliga lärarlönelyftet har i hög grad riktats till grundskoleverksamheten vilket har inneburit att de som jobbar där har dragit ifrån de som jobbar i förskolan, säger Carina Nilsson (s) som är kommunalråd och ordförande i personalberedningen.

Därför vill nu Malmö stad höja lönerna för de förskollärare som har en lön under 29 000 kronor. Totalt rör höjningen 350 förskollärare i Malmö.

– Den största höjningen gäller de som gått in på en lön som gjort att de halkar efter, säger Carina Nilsson.

Varför gör man detta just nu?

–  Vi gör det här framförallt för att kunna behålla våra förskollärare. Egentligen skulle Malmö kunna rekrytera alla i Skåne och ändå behöva fler för det är brist på förskollärare.

– Det finns risk att det blir så i ett bristyrke, att ingångslönerna blivit högre, men det här gör att vi kan höja de erfarna lönerna på sikt.

Hur är konkurrensen med andra kommuner?

– Vi har generellt i Malmö stad legat ganska högt när det gäller ingångslöner. Men lönen är bara en del av anställningsvillkoren, i Malmö har vi andra möjligheter att konkurrera exempelvis med kompetens. Just när det gäller förskollärargruppen så har vi satsat på karriärmöjligheter, ledarskap och tid för verksamhetsutveckling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.