Se Maggie Signäs, kyrkoherde i Skanör-Falsterbo församling, om hur bröllopssommaren sett ut – och vad som väntar nästa år. Foto: Fanny Berg/SVT och Fredrik Sandberg/TT

Betydligt färre sommarbröllop i år – men brudparen köar inför nästa år

Uppdaterad
Publicerad

27 898 personer i Sverige har gift sig sommaren 2020 och det är en minskning med cirka 30 procent jämfört med samma säsong 2019. Siffran är också den lägsta på minst fem år. Vanligtvis brukar runt 40 000 svenskar gifta sig varje sommar.

– Vi har utfört ungefär hälften av så många vigslar som vi brukar under sommaren, säger Maggie Signäs, kyrkoherde i Skanör-Falsterbo församling.

SVT Nyheter Skåne har tagit del av statistik som visar hur många som gifte sig sommaren 2020. Och antalet i Skåne, 3 607, är det lägsta på fem år. Under de senaste somrarna har ungefär 5 500 skåningar gift sig varje säsong.

Antalet skåningar som gifte sig sommaren 2020 minskade med nästan 30 procent jämfört med sommaren 2019. Och enligt präster och bröllopsarrangörer har många skåningar avbokat eller ombokat sina bröllop på grund av pandemin.

– Många har valt att viga sig nästa sommar istället på grund av pandemin, säger Maggie Signäs, kyrkoherde i Skanör-Falsterbo församling.

Kyrkorna i Skanör och Falsterbo har vanligtvis fullspäckat med vigslar under sommaren. Men sommaren 2020 har sett annorlunda ut.

”Festen är en viktig del”

– Vi har fått hjälpa våra bröllopspar med vad som är viktigast för dem. För vissa är det tillräckligt med en liten vigsel men för många är även festen en viktig del, säger hon.

20 minuters bildfärd från Falsterbo kyrka, ute på landet, så äger Emma Carlbom en gård och arrangerar bröllop.

– Vi hade ett bröllop i februari. Sen var det dött fram till mitten av juli. Och i juli förra året hade vi åtta bröllop, men detta året blev det bara två, säger hon.

”I de här tiderna är det viktigt att öppna upp sitt hjärta och låta paren boka om sina bröllop”, säger Emma Carlbom. Foto: Fanny Berg/SVT

Hårt tryck på nästa sommar

När coronapandemin slog till så bestämde sig Emma Carlbom att låta bröllopsparen boka om sina bröllop till längre fram i tiden.

– Det har medfört att det kommer bli en galen sommar 2021. Vi har redan 60 bröllop inbokade och en del har även bokat sommaren 2022.

Och även kyrkan i Falsterbo och känt av trycket inför nästa sommar.

– Vill man gifta sig här så får man boka fort. Det är nästa helt fullbokat. Men vi ska försöka lösa det med fler tider för vigslar och drop-in-bröllop, säger Maggie Signäs.

Så många skåningar gifte sig under sommaren (juni, juli, augusti)

  • 2015: 5468
  • 2016: 5694
  • 2017: 5571
  • 2018: 5416
  • 2019: 5096
  • 2020: 3607

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.