Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stor invigning på Malmö C med en specialskriven pågatågenmarsch och besök i förarhytten. 300 tågentusiaster besökte festligheterna. Foto: Johan Dernelius

Pågatågsjubileum: ”En pigg 40-åring”

Uppdaterad
Publicerad

Den 9 januari 1983 rullade det första pågatåget ”Bombi Bitt” ut i trafik i Skåne. På måndagen firade pågatågen 40-årsjubileum på Malmö centralstation.

Några hundra människor hade mött upp för att fira pågatågens 40-årsjubileum. Politiker, tågpersonal och nyfikna besökare lyssnade till nyskriven tågmusik med Öresunds musikkår och högtidliga tal om framtid och tåghistoria. Efteråt kunde publiken få en kortare guidning i förarhytten och den teknik som finns där.

– Framtiden för pågatågen ser ljus ut. Vi fortsätter att utveckla Lommabanan. Bygga fler mötesplatser och utveckla infrastrukturen i hela Skåne, säger Carina Zachau (M) om den rälsbundna tågtrafiken.

– Det bästa med mitt jobb är att få människor att mötas. Väldigt socialt, säger tågvärden Sia om sin arbetsplats som nu fyller 40 år. Foto: Johan Dernelius

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.