Foto: Grafik: SVT design

50 svenska barn föds årligen av surrogatmamma

Uppdaterad
Publicerad

Ett barn kommer varje vecka till Sverige, fött av en surrogatmamma utomlands.

Det finns inget uttryckligt förbud mot surrogatmödraskap i Sverige, men det är olagligt att genomgå  ett arrangemang inom den svenska sjukvården. Det innebär att det inte är olagligt att genomgå ett arrangemang utanför vården där surrogatmamman kan bli gravid t.ex. genom en heminsemination. När kvinnan har fött barnet kan hon adoptera bort det till de tilltänkta föräldrarna eller föräldern.

Komplicerad jurdik

Det är inte heller olagligt att genomgå ett kommersiellt surrogatarrangemang i utlandet. Eftersom surrogatmödraskap är oreglerat i Sverige finns inga riktlinjer för hur svenska myndigheter ska handlägga surrogatärenden. I vissa surrogatvänliga länder anses de tilltänkta föräldrarna som barnets rättsliga föräldrar, medan man i Sverige ser surrogatmamman som barnets rättsliga förälder. Det här leder till en komplicerad juridisk process när familjen kommer tillbaka till Sverige. Faderskapet måste fastställas i svensk domstol och därefter kan den genetiska pappan bli rättslig förälder. Den andra föräldern får sedan göra en närstående adoption.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.